Výletem do Finska a Běloruska oficiálně vstoupil náš tým do sezóny 2019/2020. Mistři České republiky na úvod sehráli dva venkovní duely v rámci hokejové Ligy mistrů. Bohužel z obou destinací odjeli nejen bez bodu, ale i bez vstřeleného gólu.

Spolu s hráči a realizačním týmem cestovala na sever a východ Evropy i osmdesátičlenná skupinka příznivců. Většinu z nich dovezl autobus České hokejové reprezentace. Pár minut po čtvrtečním poledni se letadlo s třineckými mistry zvedlo z letiště v Krakově a zamířilo do Helsinek.

Hlavní město Finska nabídlo několik atrakcí. Od přístavu, tržiště, po historické budovy a unikátního kostela vybudovaného ve skále. Bohužel helsinský stadion, kde si Emil Zátopek třikrát pověsil zlatou medaili na krk, byl v rekonstrukci.

Váhové a velikostní limity nedovolily fanouškům cestovat s bubnem. Třinečtí tak museli povzbuzovat bez doprovodu hudebního nástroje, ale jen v Minsku. Přátelství ze vzájemného souboje mezi Třincem a Jyvaskylou pomohlo i v Lahti. Ocelářům přispěchal na pomoc Marko Ilir, jenž ze svého domova dovezl buben, kterým si příznivci JYPu vybojovali celkové vítězství v předloňském ročníku Ligy mistrů.

Jenže ani buben neprolomil střeleckou smůlu Ocelářů na ledě. Ti zahodili spoustu šancí a když se z přesilovky trefil Björninen, nováček soutěže si do své historie zapsal první vítězství. Třinec zdolal 1:0.

Trochu jiný svět byl k vidění v Minsku. Komunistická architektura s moderními prvky vzbuzovala pocity posunutí doby o dvacet let dozadu. Na druhou stranu město bylo čisté, levné a lidé přátelští a velmi pomocní.

Moderní stadion, kde se konal světový šampionát v roce 2014, byl skromně zaplněný, přesto si podle pořadatelů našlo cestu do haly více než tři tisícovky diváků. Oceláři podporu svých fanoušků nevyužili ani na ledě outsidera, vyprodukovali velké množství faulů a nabídli domácím hru proti čtyřem. Yunost tuto výhodu dvakrát využil a zvítězil 2:0.

Oceláři si na své první vítězství musí počkat minimálně do následujícího víkendu. Pokud chtějí postoupit do vyřazovacích bodů, musí uspět proti Lahti i proti Minsku, který je nečekaně v čele skupiny.

A co vy? Najdete si v pátek a v neděli cestu do WERK Arény? V pátek startujeme v 18 hodin proti finskému soupeři, v neděli o hodinu rychleji zahájíme duel proti Minsku.