A je to tady! Pro velký počet fanoušků to byl první úspěch třineckého hokeje. Finále mezi Třincem a Vsetínem. První v historii, první ve staré WERK Aréně. I když mělo smutný výsledek, po utkání slavili všichni, Valaši i Hutníci, mistři i vicemistři.

Dnes nadešla chvíle, kdy si tuto událost a vlastně i historii devadesáti let třineckého hokeje připomeneme. Třinecký hokej psal své dějiny od roku 1929 za velkého přičinění pana Moravce.

Až do poloviny devadesátých let působil třinecký hokej působil v nižších soutěžích. V sezóně 1994/1995 přišel první historický moment, postup do nejvyšší soutěže pod vedením trenéra Aloise Hadamczika.

Se stejným lodivodem Třinec dosáhl dalšího historického úspěchu o tři roky později. Ve čtvrtfinále udolal pražskou Slavii 3:2 na zápasy a stejným poměrem přehráli i Vítkovice. Stopku jim vystavil ve finále Vsetín, který na třineckém zimním stadionu slavil čtvrtý titul v řadě.

Bylo to první finále a na delší dobu poslední. Na další i s vítěznou tečkou si museli fanoušci počkat do roku 2011, kdy Oceláři v derby zvítězili 4:1 na zápasy. Poslední finálovou účast máme ještě v čerstvé paměti, aneb loňský konec v domácím utkání proti Liberci a oslavy druhého mistrovského titulu.

Vraťme se k finále 1997/1998. V zemi olympijských vítězů reprezentovali barvy Třince trenéři Alois Hadamczik a Kamil Konečný, brankáři Radovan Biegl, Vlastimil Lakosil a Jozef Lucák a Jiří Trvaj a hráči Roman Kaděra, Ladislav Lubina, Tomáš Chlubna, Richard Král, Jozef Daňo, Jan Peterek, Petr Folta, Ľubomír Sekeráš, Viktor Ujčík, Marek Zadina, Jiří Kuntoš, Josef Štraub, Aleš Zima, Vladimír Machulda, Roman Kontšek, Stanislav Pavelec, Robert Kántor, Miroslav Číhal, Petr Jančařík, Petr Gřegořek, Patrik Hučko, Arpád Györi, Marek Tichý, Václav Drábek, Jaroslav Michalovič, Zdeněk Sedlák, Filip Štefanka a Marián Kacíř.

Vsetínští pod vedením dnes již zesnulého trenéra Zdislava Tabary nastupovali v tomto složení: Roman Čechmánek, Ivo Pešat – Josef Beránek, Jiří Dopita, Radek Bělohlav, Andrej Galkin, Michal Broš, Tomáš Kapusta, Tomáš Sršeň, Ondřej Kratěna, Roman Stantien, Pavel Zubíček, Radim Tesařík, Antonín Stavjaňa, David Hruška, Alexej Jaškin, Jiří Veber, Rostislav Vlach, Ivan Padělek, Jan Srdínko, Michal Divíšek, Jan Tomajko, Michal Šafařík, Tomáš Demel, Martin Táborský.

Jak na tu dobu vzpomíná třinecký odchovanec a o pět let později nejlepší nováček Extraligy Rostislav Martynek? Pro mě to byli všichni výborní hráči. Rád jsem se na ně chodil dívat. V té době tu byli famózní hokejisté. Vzhlížel jsem k nim a chtěl jsem si s nimi zahrát. Později se mi to povedlo. Já jsem za to jen rád, řekl hráč, jenž si s řadou tehdejších finalistů zahrál v jednom dresu.

Dnešní akce startuje už v 15:30 pochodem od staré WERK Arény k nové hale. To hlavní dění vypukne před sedmnáctou hodinou.

A vůbec, vzpomínáte si, jaké pokřiky zazněly ve finálovém utkání roku 1998?

    • Tím hlavním byla oslavný gólový song, který nyní běží po gólu WERK Arénou. V té době se jím i zahajovalo utkání. (čas 0:46)
  • Tři-nec!!! Tři-nec!!!
  • Do toho!! Do toho!! Pojďme Třinec do toho, pojďme Třinec, pojďme Třinec, pojďme Třinec do toho!!
  • Třinčané, do toho, Třinčané, do toho, hej hej!
  • Hoši bojovat, šalalalala, hoši bojovat, šááálalalalá!
  • Ho-ši bo-jo-vat! Ho-ši bo-jo-vat!
  • Jedeme Třinec jedeme!!!
  • Dejte jim gól! Dejte jim gól!
  • Třinec góla, Třinec góla, Třinec góla, góla dej hej hej!
  • U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo! Třinec! Olé, ole ole ole, Třinec, Třinec…
  • Ať žije Třinec! Ať žije Třinec!
  • Vicemistři!