Vzpomínce na první derby, které se uskutečnilo 26. prosince 1930, byl věnován sobotní zápas v Ostravar Aréně. V premiérovém vzájemném duelu padl jen jeden gól, o den později v odvetě dva (1:1). Podobně tomu bylo i v duelu před kamerami O2 TV Sport.

Třinečtí byli po celé utkání aktivnějším celkem, ale v čele vítkovické defenzívy stál brankář Daniel Dolejš, který mařil nepříjemné střely z třineckých hokejek. Slezané se dlouho nemohli prosadit, teč Jaroměřského střely v podání Stránského skončila v bráně, ale pro hru vysokou holí gól nebyl uznán.

Třinecké fanoušky rozradostnil až ve druhé třetině Patrik Hrehorčák, který převzal puk od Gernáta uvolnil se kolem bránícího hráče a přesnou střelou na vzdálenější tyč otevřel účet utkání.

V polovině utkání se mohli prosadit také Kovařčík s Růžičkou, první byl při úniku faulován, druhý neproměnil nařízené trestné střílení.

Ostravané se do šancí dostávali jen sporadicky. První větší příležitost zakončil střelou do odkryté brány Lakatoš, když využil přihrávku Štencla. Novic v třinecké bráně Ondřej Kacetl měl jen malou šanci na úspěšný zákrok.

Nerozhodný stav svítil na ukazateli skóre i po šedesáti minutách, a tak šel zápas do prodloužení. V něm měli Oceláři výhodu dvojnásobné přesilovky, kterou nevyužili. V záběru pak Lakatošovu dělovku Kacetl kryl.

Zápas dospěl do nájezdů. Hned ten první proměnil Stránský, následně odpověděl gólem Lakatoš. Rozhodnutí padlo v páté sérii. Zatímco Hruška přesnou střelou pod břevno překonal Kacetla, Vrána kličkou nevyzrál na Dolejše a druhý bod zůstal v Ostravě.

Tři prohry v řadě nejsou nic příjemného. Všechna tři utkání byla vyrovnaná, dvě skončila po nájezdech. Máme problémy dát branky, hodně se na ně nadřeme. Kluci se snaží, ve vyložených šancích trefujeme brankáře,“ smutnil po zápase trenér Václav Varaďa.

Premiéru v třinecké bráně si odbyl Ondřej Kacetl. „Věděl jsem, že budu chytat už po zápase proti Karlovým Varům. Měl jsem dostatek času se na to nachytat. Jsem rád, že jsem si po delším čase znovu zachytal v extralize. Kluci mi vzadu pomohli, moc práce jsem neměl. Nájezdy už jsou loterie,“ věnoval pár slov médiím muž s devadesátkou na dresu.

Zda bude v dalším zápase chytat on nebo jeho kolega Jakub Štěpánek, to se dozvíme už v pondělí, kdy Třinec nastoupí od 17 hodin na ledě Olomouce.