Hádanka: Je to starší než poslední titul Ocelářů. Je to starší než první titul Ocelářů, dokonce je to starší než poslední mistrovský titul české reprezentace. Na ten pocit si pomalu už nikdo nepamatuje, víte co to je? Dozvíte se v průběhu článku.

Loňské play-off odstartovalo jako tradičně předkolem, jenže pak přišla nečekaná rána. Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zastavili celou republiku včetně sportu. Dva zápasy předkolové série bylo to poslední, co sezóna 2019/2020 v play-off nabídla.

Těžká doba postupem času zvolnila, hráči se oklepali a odstartovali přípravu na novou sezónu. V srpnu na led WERK Arény zavítal Česká cup, náhražka z neuskutečněné play-off, na jejímž konci slavili zisk poháru právě naši hokejisté, když zdolali ve dvojutkání Pardubice.

Zrušené play-off nebylo jedinou hokejovou ztrátou v sezóně. Vybraní hráči se nedočkali ani světového šampionátu ve Švýcarsku a třinecký tým musel oželet dvojutkání s Minskem v rámci Ligy mistrů. Ani nejlepší evropská klubová soutěž nemá v letošním ročníku svého vítěze.

Základní část nabídla všech 364 zápasů a hlavně na jejím začátku několik hráčů z NHL. V třineckém dresu se proháněli po extraligových kluzištích Filip Zadina, Lukáš Jašek nebo brankář Josef Kořenář. Kvalitní příprava a výborný start byl výsledkem celého mužstva. Oceláři bodovali v prvních 21 zápasech a vytvořili si vynikající náskok.

Poté nastal odchod hráčů do zámoří, několik zranění a problém byl na světě. Výsledková krize způsobila desetizápasovou sérii bez tříbodového vítězství. Poté už to byl zase starý dobrý Třinec. Konečný součet byl roven druhému nejlepšímu bodovému výkonu v ocelářské extraligové historii.

Velmi dobré čísla měli i jednotlivci v individuálních statistikách. Matěj Stránský se stal nejlepším střelcem extraligy, Martin Růžička skončil druhý v kanadském bodování, Martin Gernát byl nejproduktivnějším obráncem a dvojice Matěj Stránský – Martin Růžička má po brněnském Petru Holíkovi nejlepší skóre při účasti na ledě. (+49, resp. +47).

Obhajoba titulu je naším cílem. Jdeme si za tím a uděláme vše pro to, abychom uspěli v play-off. Diváci nám budou v hale chybět. Ještě jsem nezažil plnou třineckou halu v play-off. V loňské sezóně bylo play-off zrušeno, letos bez diváků. Věříme, že nám budou fandit aspoň u televizních obrazovek,“ doufá Matěj Stránský před startem čtvrtfinálové série proti Kometě.

Byla to hodně vyrovnaná série s Vítkovicemi. Já se na soupeře těším. Kdyby to bylo derby, mělo by to jiné grády. Kometa je pro nás těžký soupeř s výborným útokem a výbornými přesilovkami,“ okomentoval soupeře trenér Václav Varaďa.

Čtvrtfinálová série hraná na čtyři vítězné zápasy odstartuje víkendovým dvojutkáním ve WERK Aréně, poté pokračuje dvěma zápasy na brněnské půdě. Zápasy budou střídavě vysílat stanice ČT Sport a O2 TV Sport. Všechny zápasy budete moci vidět na webu tipsport.cz.

Program čtvrtfinále:

1. zápas – sobota 20. března, 15:00 – WERK Aréna (O2 TV Sport)
2. zápas – neděle 21. března, 17:00 – WERK Aréna (ČT Sport)
3. zápas – středa 24. března – Rondo
4. zápas – čtvrtek 25. března – Rondo
5. zápas – sobota 27. března – WERK Aréna (případný)
6. zápas – pondělí 29. března – Rondo (případný)
7. zápas – středa 31. března – WERK Aréna (případný)

A teď k hádance: V době, kdy se to událo, nebyly děti nejstarších ročníků základních škol na světě. Oceláři si pošestnácté v řadě vybojovali účast v play-off. Naposledy zůstali před branami vyřazovací soutěže v sezóně 2004/2005. Svým počinem přeskočili pražskou Spartu, které se to povedlo patnáctkrát v letech 1996 až 2010.

Nejdelší série postupů do play-off:

16 – Třinec (2006)
15 – Sparta (1996-2010)
14 – Plzeň (2008)
11 – Slavia Praha (2001-11)
9 – Pardubice (1997-2005)
8 – Zlín (2009-2016)
8 – Liberec (2005-2012)
8 – Brno, Hradec Králové (2014)