Jako jeden ze dvou mužů byl u všech šesti finálových účastí klubu v nejvyšší české hokejové soutěži. Svým umem nejen na ledě si vysloužil titul legendy třineckého hokeje, dnes slaví 50 let. O kom je řeč?

JAN PETEREK

Psal se rok 1997, kdy přešel z jednoho hutnického města do druhého a hned v první sezóně došel s týmem přes Vítkovice až do finále. Bohužel Vsetín se ukázal silnějším a první medaile tak byla stříbrná.

Třinecký útočník startoval kariéru pod Javorovým s devětadvacítkou na dresu. Po dvou sezónách zamířil přes Finsko a Havířov do Ruska, kde získal mistrovský titul. Po návratu z východu Evropy přišel do týmu jako lídr. Hned v prvním zápase čtyřikrát pokořil brankáře Vokouna, přesto to na vítězství nestačilo. V sezóně, kterou zakončili Oceláři na 13. místě byl jedním z nejlepších hráčů a zaslouženě si zahrál play-off v nedaleké Ostravě.

Po této krátké anabázi už byl Třinec jeho poslední štací. Na ledě rozdával nečekané pasy, učil mladší hokejisty a získal si respekt hráčů, trenérů i fanoušků. Zaslouženou odměnou byl v roce 2011 první český hokejový titul. Svou památnou minelou rozhodl o tom, že Oceláři v Ostravě přebírali pouze Prezidentský pohár. Historické převzetí mistrovského titulu mohla vidět napráskaná WERK Aréna.

Hráčskou kariéru ukončil ve 42 letech po šestém semifinále na ledě Zlína, kde hrál po boku Martina Adamského a Jiřího Polanského.

Otec dvou dětí přešel z ledu do kanceláře a jako sportovní ředitel šéfoval třinecké mládeži, kde prokázal své manažerské schopnosti. Po konci Pavla Marka usedl na jeho pozici a od nové sezóny odstartoval ocelářskou cestu pod vedením svých bývalých spoluhráčů Václava Varadi a Marka Zadiny. Dnes jsou Oceláři trojnásobní mistři republiky s velmi dobrou mládežnickou základnou.

Kromě dění na ledě přispívá svými poznatky a chováním k pozitivnímu pohledu na třinecký hokej. Komunikativní cestou si dokáže získat na svou stranu i negativně smýšlejícího fanouška. Tvrdou dřinou a přístupem umí vykouzlit úsměv nejen na tváři třineckého diváka.

Honzo, jménem všech aktivních fanoušků HC Oceláři Třinec Ti přejeme, aby tvá životní cesta byla po další léta minimálně tak úspěšná, jako ta dosavadní. Hodně zdraví, spoustu radostných okamžiků, pohodu v duši a vzhůru za dalšími úspěchy. Ať žije Honza Peterek!