Pátek 5. listopadu byl výjimečným dnem pro třineckého fanouška. V nové WERK Aréně se představila legenda českého hokeje Jaromír Jágr. Téměř padesátiletý hráč dokázal v Třinci prodat dresy se svým jménem, aniž by v ocelářském dresu nastoupil do soutěžního utkání.

Jméno nejlepšího českého hráče historie nalákalo do WERK Arény více než čtyři tisíce diváků, přestože vláda pomalu zpřísňuje proticovidová opatření. Na své vystoupení se kladenský hráč připravoval už s předstihem v nejmodernější aréně v republice, když na ledě trénoval se svým speciálním pukem.

Zápas proběhl podle očekávaného scénáře. Třinečtí byli téměř po celé utkání lepším týmem, jen ta koncovka dlouho selhávala. Velkou překážkou byli oba brankáři. Mazanec i Bow předváděli famózní výkony, díky kterým svítil bezgólový výsledek na světelné tabuli více než půl hodiny zápasu. Poté domácí dostali první přesilovku, kterou využil po přihrávce Nestrašila střelec Martin Růžička.

Těžkou chvíli prožili Slezané na začátku poslední třetiny, kdy museli čelit tlaku prvního kladenského útoku. Gólman Mazanec odolal jak Jágrovi, tak Plekancovi a kotouč za svá záda nepustil. To na druhé straně Bow kapituloval. V kladenské přesilovce ujel Patrik Hrehorčák a střelou do spodní poloviny brány uklidnil nejen své spoluhráče, ale i fanoušky.

Oceláři už si závěr pohlídali a po prohře 0:2 s Hradcem Králové navázali na pozitivní notu z předchozích 17 zápasů, ve kterých bodovali.

Pojďme věnovat pár slov neduhu českého hokeje. Na veřejnosti se komise rozhodčích prezentuje cílem chránit klíčové technické hráče. Bohužel v poslední době toho někteří hráči zneužívají. V pátečním zápase to bylo hodně vidět. Zatímco jedni měli strach jít do dua Jágr – Plekanec z obav o vyloučení, kladenští hráči se prezentovali spoustou skrytých nepotrestaných faulů.

Bohužel to, co lidé nesnáší, jsou časté diskuze s rozhodčím se snahou vyvinout tlak ve svůj prospěch. Jedni hrají fair-play, odvolávají fauly, druzí se snaží tlačit na třetí stranu, aby rozhodla v jejich prospěch. Legendám se to daří mnohem lépe. Sám to potvrdil po zápase obránce Milan Doudera: „Při vší úctě k němu, to, co si dovolí a co mu prochází, to by mu v žádné jiné lize neprošlo. Je až úsměvné, viz. dnes, co si mohl dovolit. Nechci dostat pokutu, ale viděli jste sporné situace a jak to dopadlo. My jsme se tomu museli smát, protože to bylo až trapné.“

My to můžeme napsat. Kladno si pomohlo tlakem na rozhodčí získat jejich přízeň, která byla nejvíce vidět při řešení sporných situací. Většina z nich byla ve prospěch Středočechů. Bohužel dle komentářů u článků z jiných médií je zřejmé, že se to nedělo jen v Třinci, ale tento jev je i na jiných stadionech. Rozhodčí mají chránit zdraví technických hráčů, ne jim dovolovat nečistou hru a podrývání autority.

Pánové v pruhovaném, měřte všem stejně!