„Na Třinec umíme,“ zaznělo z úst ostravského kapitána Romana Poláka po postupu do čtvrtfinále proti Olomouci. Co tím myslel? Vítkovice v první třetině ohrozili brankáře Kacetla až po závěrečné siréně, v dalších dvou částech už měl třinecký gólman práci, přesto si na své konto připsal třetí play-off shootout v řadě. „Super výkon. Za týmem jako jsme my se těžko chytá. Náš brankář musí být pořád připravený. Přestože na něj nešlo tolik střel, šance soupeře pochytal,“ pochválil svého spoluhráče Andrej Nestrašil.

Oceláře hnalo za prvním vítězstvím více než čtyři a půl tisíce třineckých hrdel, což bylo v play-off poprvé od titulového zápasu s Libercem v sezóně 2018/2019. „Byla to fantazie. Hokej bez lidí je hrozná nuda. Člověk tam nechá všechno, ale je to mnohem lepší, když tam je atmosféra a může přijet rodina. Když byl covid a hrálo se bez lidí, tak každý všechno slyšel. My jsme zvyklí, že se hokej hraje pro fanoušky a bez nich to není ono,“ upozornil střelec vítězného gólu. 

Oceláři vsadili na zkušenosti z předchozích dvou čtvrtfinálových sérií proti Vítkovicím a Kometě. Sobotní zápas zvládli takticky velmi dobře, od úvodních minut kontrolovali hru, soupeře do ničeho nepustili a sami hrozili. Spolupráce bratří Kovařčíků ještě gólem neskončila.

Do branky padla až střela ze začátku druhé půl hodiny zápasu. Ostravané doplatili na špatné vyhození Pláška v oslabení. Rychle letící puk přelétl plexisklo a zranil jednoho z třineckých fanoušků. Slezané dvojnásobnou přesilovku nevyužili, ale tu následnou pět na čtyři už ano. Střelu Svačiny si zpracoval před Stezkou Nestrašil a poprvé rozradostnil třinecké fanoušky.

Brankář Stezka kapituloval ve druhé třetině ještě jednou. V jejím závěru nestačil na Kundrátkovo nahození od modré čáry, které prolétlo kolem clonících hráčů a zamířilo ke vzdálenější tyči.

Unavení Ostravané se snažili ve třetí třetině něco s výsledkem udělat, zvýšili četnost střely, jenže v třinecké brance byl fantom play-off Kacetl a puk za záda nepustil. Další gól nepustil ani Stezka, přesto zápas skončil 3:0. V závěru při hře v power-play docílil třetí trefy Roman.

„Ostravané neměli v předkole lehkou sérii, ale zda to bylo znát, to musí říct oni sami. Snadno se nehraje ani po dlouhém volnu. Nečekali jsme lehký zápas, věděli jsme, že mají silný tým a nedají nám nic zadarmo. Jsme rádi, že jsme zvládli první zápas a můžeme si připsat první výhru v sérii,“ řekl během pozápasového rozhovoru muž s 94 na dresu.

Další utkání je na programu v neděli od 18 hodin, opět v třinecké WERK Aréně. Další dva se odehrají ve středu od 19 hodin a ve čtvrtek od 17 hodin v ostravské Ostravar Aréně. Zájezdy na tyto zápasy ještě nejsou vyprodané, ale nenechávejte vše na poslední chvíli, protože s blížícím se odjezdem se šance snižují.