Fantastický výkon v poslední třetině a čtyřgólový obrat rozhodl první finále mezi Třincem a Spartou. Oceláři v úvodu zápasu tahali za kratší konec, nakonec se radovali z prvního vítězství v sérii.

Oba týmy před úvodním duelem postrádaly elitní hráče. Třinci chyběl Marko Daňo, Spartě David Tomášek. Oba si způsobili v posledním zápase zranění v dolní části těla. Tomášek už do série se zlomeným kotníkem nenastoupí, otazník visí nad startem třineckého útočníka. Poprvé v play-off se do hry zapojil Martin Bakoš.

Bohužel ani jeho přítomnost nepomohla odvrátit úvodní tlak soupeře. Pražané svou aktivní hrou získali v první části tři přesilovky a jednu z nich potrestali. Zpoza kruhů vypálil prudce Matuškin a rozvlnil síť za zády Kacetla.

Třinečtí potřetí v play-off prohrávali, ale ani jednou neprohráli. Opakovala se situace z velikonočního zápasu před třemi lety proti Liberci. Tam také hosté vstřelili úvodní branku v desáté minutě, ale z výhry se radovali domácí.

Co rozhodlo? Ondřej Kacetl předvedl několik fantastických zákroků, párkrát mu pomohla branková konstrukce a ve třetí části se rozjel ocelářský gólostroj. Poprvé rozradostnil třinecké tribuny svým prvním gólem v play-off Vladimír Svačina, který zakončil únik pravou stranou střelou do levého horního rohu. „Jak jsem si najížděl, tak jsem se s Marim potkal očima a věděl jsem, že o mě ví. Pak jsem se dostal za jejich hráče a už jsem Mariho neviděl, jen jsem o něm věděl. Byla to neskutečná nahrávka, puk mi cvakl do hole a v tu chvíli jsem věděl, že se za toho beka dostanu. Rozhodl jsem se vystřelit nahoru a vyšlo to,“ popsal vyrovnávací trefu její autor.

Následoval tlak, přihrávka Nestrašila na modrou, odkud vypálil Marinčin. Brankář Hudáček jeho střelu pouze vyrazil k bruslím Kovařčíka a dojíždějící Nestrašil našel mezeru mezi betony sparťanského gólmana.

Střelec úvodního gólu zápasu nakonec neměl povedený den. Po vyloučení a chybě u vyrovnávacího gólu namazal také Martinu Růžičkovi. Jeho pobídku proměnil v třetí trefu Chmielewski. Pečeť na třinecké vítězství udělal v přesilovce Tomáš Marcinko, který získal puk po buly a bleskovou střelou počtvrté překonal Hudáčka.

„Je to jen jeden zápas. Nemůžu z jednoho zápasu soudit, jaký ten je nebo není. Pro nás je to pořád Sparta, hodně silný tým a zaplať pán bůh, že nám to tam napadalo a že jsme vyhráli 4:1,“ pověděl po utkání Andrej Nestrašil, střelec vítězného gólu. „První vítězství je důležitým krokem v sérii, i když se nerodilo lehce. V první třetině jsme udělali tři fauly, které nám ubraly na aktivitě dopředu. Chtěli jsme na ně více vletět. I tak jsme si vytvořili pár gólovek. Oni nevyužili přesilovku, to nás dostalo dolů. Od půlky druhé třetiny už se to hodně zlepšilo, soupeře jsme více tlačili. Soupeř hrál velmi dobře dozadu, ale zlomil je první gól Svačiny. Od té doby jsme byli lepším týmem a kontrolovali jsme zápas,“ zhodnotil úvodní střet českých gigantů trenér Václav Varaďa.

Druhý zápas proběhne už za pár hodin znovu ve WERK Aréně. Úvodní buly bude provedeno znovu v 17 hodin.