Václav Varaďa na narozeniny neprohrává, ukázalo se to i v úterním pátém zápase, kdy Oceláři na domácím ledě rozstříleli pražskou Spartu a získali mistrovský mečbol. Hokejové narozeniny třineckého lodivoda bavily celou arénu.

Klíčovou bitvu o lepší pozici k titulu odstartovali lépe Oceláři, kteří po přihrávce Růžičky a gólu Daňa vedli už v sedmé minutě 1:0. Jenže netrvalo dlouho a Sparta vedla. Nejprve Němeček překvapil Kacetla tečovanou střelou z vlastního pásma a pár desítek sekund později se prosadil střelou od modré Dvořáček. Naštěstí třineckému týmu prospěla výměna centrů a po přihrávce Růžičky znovu Daňo vyrovnal.

O osudu zápasu rozhodl úvod druhé části, ve které Oceláři bleskově odskočili na rozdíl dvou branek a vyhnali z branky gólmana Hudáčka. Góly Ondřeje Kovařčíka a Marinčina neunesli trenéři Sparty a poslali do kasy Machovského. Ani Kacetl nevydržel v bráně do konce zápasu. Třinecký strážce se poroučel po gólu Šmerhy z 26. minuty. „Káca nás drží celé play-off. Každý zápas nám chytí dva, tři góly. To je život, že se to stane. My jsme ho dnes museli podpořit tím, že jsme ty góly museli dát. Aspoň jsme mu to vrátili,“ řekl v té době střelec rozdílové branky Kovařčík. Brankář Mazanec už další gól nepustil, naopak jeho protějšek ještě dva. Z přesilovky se prosadil Hrňa a v závěru druhé části tečoval střelu Zbořila Růžička.

Třetí část už si Oceláři pohlídali a svůj náskok ještě navýšili. Druhý gól v zápase vstřelil Ondřej Kovařčík, který se prosadil i v památném pátém zápase v Liberci hraném přesně před třemi lety.

„Hráli jsme trochu jinak, než ty předchozí zápasy. Chtěli jsme Spartu překvapit. V první třetině jsme trochu ztratili momentum, protože jsme dostali dva takové smolné góly, ale po druhé třetině to bylo z naší strany super. Poté jsme ten zápas měli více méně pod kontrolou,“ okomentoval zápas Ondřej Kovařčík.

Oceláři mohou ukončit sérii ve čtvrtek, kdy sehrají v O2 Aréně šestý zápas. „Sparta je výborný tým. Ve finále se setkaly dva nejlepší týmy v extralize. Určitě nám to nedají zadarmo, požene je celá hala. Bude to skvělý zápas a my budeme chtít vyhrát. Když podáme stejný výkon jako dnes, tak budeme mít nakročeno tou správnou nohou,“ pověděl Kovi. Zápas startuje v 19 hodin a sledovat ho můžete například na velkoplošné obrazovce před kulturním domem Trisia.