Kapitán Petr Vrána zvedl podruhé nad hlavu Masarykův pohár a jeho tým završil minulý čtvrtek mistrovský hattrick. Třinecký kapitán se na triumfu podílel gólově jen ve dvou zápasech, přesto svou vůdcovskou rolí pomohl týmu projít přes bývalého zaměstnavatele.

Petře, gratuluji k titulu, jaké byly oslavy?

Byly delší, cesta domů byla dlouhá. To byl takový nezvyk, protože v minulých letech se většinou sedělo v šatně. Domluvili jsme si akci, s manželkami a dětmi jsme jeli do hotelu na wellness. Chtěli jsme, ať si to všichni užijí.

Bylo to jiné oproti minulým rokům?

Bylo to jiné tím, že jsme jeli autobusem. V předchozích případech jsme všichni slavili v šatně. Bohužel na Spartu se všichni nedostali a v autobuse jsme byli jenom my. Když jsme přijeli, byli jsme už docela dost unavení.

Jak jste si užíval mistrovskou jízdu a návštěvu železáren?

Už toho máme všichni dost, ale dnes to bylo skvělé. Podívali jsme se do oceláren, spousta kluků tam nebyla, bylo to skvělé. Když tam člověk přijde, tak kouká s otevřenou pusou.

Kdybyste si mohl vybrat zda slavit doma nebo venku, co byste si vybral?

Já bych si asi vybral oslavu doma. Tím, že to bylo na Spartě, tak to bylo výjimečné. Bylo tam hodně lidí, hala je obrovská, byl to pěkný zážitek.

Vy jste to prostředí plné O2 Arény znal z působení ve Lvu, kdy jste byli ve finále, radil jste nějak spoluhráčům v tomto směru?

Ne. Kluci mají odehráno spoustu zápasů, nikomu jsem nic říkat nemusel. Atmosféra ve Lvu byla specifická, v podstatě všichni fandili nám. To byl rozdíl oproti finále.

Co bylo nejtěžší v celé sezóně?

To je těžké říct. My jsme měli momenty, kdy jsme byli nemocní nebo zranění. To bylo dost rozkouskované. Velice těžká byla série se Spartou a také celá sezóna, která byla dlouhá.

Máte tři tituly v řadě, co příští rok?

Uvidíme, bude hodně změn, přijde nový trenér, přijdou další kluci, bude to nová zkušenost. Věřím, že i když tady nebude trenér Varaďa, tak se budeme snažit udržet standard v nasazení, ve hře, tak aby ty výsledky byly.

Jak se vám poslouchá, že hodně lidí srovnává Třinec se Vsetínem?

Já jsem to už někde říkal. Já bych to nesrovnával. Vyhrát třikrát po sobě je úžasné, ale je to něco, co se jen tak nepodaří. U týmů, kteří mají top hráče, se to vyrovnává. Konkurentů je před sezónou vždycky více. Za éry Vsetína byl ten manšaft poskládaný z nároďáku a nějakou dobu jim byla schopná konkurovat jen Sparta. Je úžasné, že se nám to podařilo.

Každý mluví o vyrovnané soutěži, ale pak přijde čtvrtfinále a semifinále a výsledky jsou 4:0 nebo 4:1. Čím to?

Možná výsledkově to bylo rozdílné, ale zápasy byly vyrovnané. Jeden zápas jsme urvali v prodloužení, jeden na nájezdy. Je dobře, že jsme ušetřili síly po výsledcích 4:0. Už máme nějaké zkušenosti a hrajeme jinak než týmy, které ty zkušenosti neměly. Měli jsme i štěstí.

Bylo to o štěstí nebo umění?

Je to tím, že ty zkušenosti máme, hráli jsme to co jsme potřebovali, ale zároveň člověk potřebuje i štěstí, aby vyrovnaný zápas ke konci nebo v prodloužení rozhodl.

Zlomil finálovou sérii pátý zápas?

Ano, pátý zápas byl rozhodující. My jsme přijeli domů, pozměnili jsme nějaké věci, řekli jsme si, že zkusíme více otevřít hru a zaútočit obránci. Spartu jsme jednoznačně přehráli. V šestém zápase už Sparta byla nervóznější, než kdyby ten zápas prohrála o gól. Důležité bylo, že jsme se v první třetině utrhli na dva góly.

Jak důležitá byla podpora fanoušků?

Je skvělé, že byli fanoušci a haly byly vyprodané. Atmosféra byla skvělá, přestože se titul vyhrál dvakrát po sobě. Lidi byli hladoví po úspěchu a hnali nás za ním. Jsme hrozně rádi, že se to otevřelo a mohli jsme to oslavit dohromady.

Přijdou noví trenéři, noví hráči, jak důležitá bude role kapitána?

Starých zkušených kluků je hodně. Bude to pro nás něco nového. Je potřeba komunikovat, aby si tým sedl a zaběhl se do nových kolejí. Musíme hrát společně a bojovat jeden za druhého.

Máte tři tituly, už by to chtělo i nějaký úspěch v Lize mistrů, souhlasíte?

Samozřejmě ta Liga mistrů by byla skvělá, ale není to jednoduché, protože začátek je v létě, každý má jinou přípravu, sezónu má jinak dlouhou. Přijdou noví hráči, spousta věcí si musí sednout. Uděláme všechno pro to, aby se nám dařilo a dostali jsme se co nejdál.

Motivace po třech titulech nechybí?

Nevěřím tomu, že by se někdo uspokojil. To bychom si mohli říct i po tom prvním. Letos se nám podařilo znovu vyhrát a nevěřím, že někoho omrzí mít úspěch na konci sezóny.

Takže to nezevšední?

Určitě ne. Je tu pořád možnost vyhrávat, i pro kluky, kteří přijdou. Pro mladé je to něco zajímavého, mít kariéru nastartovanou ve dvaadvaceti s pohárem. Já věřím, že ta motivace od kluků tam bude. Bude to těžké, bude to něco nového, ale věřím tomu, že v tom týmu všichni pracují, tak abychom byli na konci sezóny úspěšní.

Po slovech trenéra Varadi, který opakoval, že každý musí chtít vyhrát, by hráč bez motivace neměl ve vaší šatně co dělat. Je to pravda?

V naší šatně by nevydržel nikdo, kdo by nepodával adekvátní výkony, nebo by neseděl charakterově a nedělal to, co se po něm chce.

Jak se těšíte na volno?

Hodně. Mám toho opravdu dost. I tenhle týden byl náročný, pořád máme nějaké povinnosti. I když se třeba nepije, tak je toho hodně. Všichni se těšíme, až na chvíli vydechneme, protože nová sezóna už klepe na dveře. Teď to chce co nejrychleji odpočinout, začít trošičku trénovat a potom vběhnout do letní přípravy.

Už znáte svůj program na následující týdny?

Tenhle týden dojedeme, v sobotu máme Hutníka. Příští týden budu mít takový volnější, další týden bych chtěl letět na dovolenou a v podstatě to vychází tak, že se vrátím a začnu trénovat. Do dovolené si dám volno, vezmu malého, užijeme si sluníčko a vrátíme se. Malý musí chodit do školy a já začnu pomalu trénovat.

V době, kdy vy končíte sezónu, tak některé týmy startují letní přípravu. Jaký je to pocit?

Já jsem to párkrát zažil. Člověk má jiný program. Na druhou stranu, pokud je třeba zraněný, tak má větší čas si odpočinout a může později začít novou sezónu. Není jednoduché skončit na začátku května a po krátké pauze začít znovu trénovat. Je to fyzicky náročné a čím je člověk starší, tím je to horší. Sezóna je taková jaká je, každý začíná tam kde skončil.

Užíváte si každý takový úspěch, protože už jste starší a může být poslední?

Já to tak beru. Kariéra je dlouhá, ve finále jsem byl hodněkrát, ale nevyšlo to. Já jsem rád, že se zase vyhrálo a člověk nemusí sedět zklamaný na střídačce, nebo vůbec nebýt ve finále. Kariéra není nekonečná a já si užívám každý úspěch.

Vy jste byl dlouhou dobu věčně druhý.

Je to tak. Bylo to do té doby, než jsem přišel do Třince. S Vítkovicemi dvakrát, prohrál jsem ve finále s Třincem, v KHL dvakrát, měl jsem na to smůlu. Když se na to podívám zpětně, tak je úspěch být aspoň ve finále. Sezón, kdy jsem byl druhý bylo dost, ale je skvělé, když má člověk vůbec možnost bojovat o to zlato.

V těchto dnech probíhají Švédské hry, za týden startuje mistrovství světa. Vypnete úplně od hokeje nebo se budete dívat?

Nejsem velký fanda sledování hokeje v televizi. Většinou záleží na situaci a příležitosti. Pokud budu doma na Slezské hartě, tak zajdu do hospody, protože tam máme hodně fanoušků a s Tomášem Kundrátkem kamarády. To se půjdu podívat. Pokud budu mít čas doma, tak to hodím do televize a podívám se. Že bych to nějak podrobně sledoval, to ne. Vím, že tam jsou kluci, kteří tady byli. Budu jim fandit, aby s novým trenérem a tou energií co mají, aby jim to vyšlo.

Zmínil jste Tomáše Kundrátka. Jak velkou ztrátou bude jeho odchod do Brna?

Je to velká ztráta, to víme všichni. Hráč s jeho zkušenostmi, kvalitou a navíc je to pravák, takových moc u nás není. Je to ztráta, ale on se chce v kariéře posouvat dál. Já to jako jeho kamarád a spoluhráč respektuju. Je to šance pro někoho jiného, aby se posunul a dosáhl jeho kvalit.

Finále v Třinci navštívil David Krejčí. Vy jste kamarádi, v médiích proběhla zpráva, že byste si chtěli spolu zahrát. Je to možné příští sezónu tady v Třinci?

Já smlouvu mám a David se podle mě ještě rozhoduje. Netuším jak se rozhodne, jestli ukončí kariéru nebo bude pokračovat. Nevím, jestli má chuť. Hodně u něj rozhoduje rodina, jelikož má ženu Američanku. Pokud se bude chtít vrátit, tak už v tomhle věku bude rodina na předním místě. Řekli jsme si, že si po sezóně dáme pivo a pokecáme. Musím něco zkusit, nebudu sedět a mlčet. Věřím, že se rozhodne pro správné řešení.

Takže může být příští sezónu útok Krejčí, Vrána, Růžička?

Všechno se může stát. Bylo by to úžasné si s ním zahrát. My jsme to plánovali, ale já měl smlouvu tady v Třinci a nechtěl jsem odcházet od rozdělané práce, když se David vracel z NHL.

Děkuji za rozhovor.