To byla jízda! Dvaadvacet hodin plných poznání nového místa a zajímavých krás, nejen těch hokejových. Takový byl jednodenní výlet do švédské Skelleftey, navíc s bodovým dárečkem.

Brzké ranní vstávání a sraz na letišti v 7 hodin. Nic příjemného pro fanoušky, ještě horší pro hokejisty, kteří o osm hodin později museli podat jeden z velkých výkonů na švédském kluzišti. Do srovnatelně velkého města zavítala čtyřicítka věrných příznivců.

Let s ukrajinskou aerolinkou, která přepravuje také fotbalové mistry z Plzně, proběhl bez větších komplikací. Oceláři hladce dosedli na okraji Skelleftey něco málo po jedenácté hodině. Důležité je dobře se vyspat před odletem a připravit dobrou stravu. Bylo o nás dobře postaráno, v letadle jsme měli kvalitní jídlo. Byl trochu prostor pospat si i v letadle,“ prozradil klíčový muž zápasu Miloš Roman.

Oceláři zamířili z letiště přímo do arény, fanoušci do města. To nabízelo několik zajímavých míst, od jednoho z nejstarších dřevěných mostů, přes krásný park u stejnojmenné řeky Skelleftea. Většina zamířila do sportbaru O’Learys, který se už od 12 hodin proměnil v ocelářské místo.

Pojďme na samotný zápas. Skelleftea Kraft Arena trochu připomíná litvínovský zimní stadion. Strmé tribuny, dobrý výhled ze všech stran, jen počet diváků byl příliš nízký. Třinečtí fanoušci vytvořili hokejistům domácí atmosféru.

Vyrovnaný zápas připomínal předcovidový zápas v Lahti. Šance byly na obou stranách a na světelné tabuli dlouho svítilo skóre 0:0. „Byl to kvalitní zápas proti kvalitnímu soupeři. Domácí v loňské sezóně obsadili třetí místo v základní části, ale vypadli ve čtvrtfinále. Jsou to velice dobří hráči,“ ocenil soupeře trenér Zdeněk Moták.

Oceláři mohli odlétat ze Švédska s prázdnou, po gólech Olssona a Hugga prohrávali ve 45. minutě 0:2. Jenže ve 49. minutě střelu Romana vyrazil brankář Lindvall před dvojici Vrána – Růžička, od kterých se puk se štěstím odrazil do branky. „Gól na 1:2 byl důležitý, šli jsme na kontakt,“ potvrdil třinecký trenér. Hraje se šedesát minut a zápas není nikdy ztracený. V lize jsme také dokázali podobné zápasy urvat na svou stranu. Máme dost zkušených hráčů na to, abychom to nevzdali a za stavu 2:0 něco udělali s výsledkem,“ doplnil trenéra Miloš Roman.

Olympijský bronzový medailista byl i u vyrovnávací trefy v poslední minutě. Nahození Svačiny od pravého mantinelu srazil na branku Voženílek, brankář Lindvall puk vyrazil pouze vedle sebe, kde číhal právě Roman, který dorazil puk do odkryté branky a odstartoval euforii v třineckém kotli.

V prodloužení byli Slezané blízko vítězství, Vrána neproměnil samostatný únik a po chybě v útočném pásmu přišel trest Jonssona, který nadvakrát překonal gólmana Kacetla a rozhodl o druhém bodu pro švédskou družinu. „Podali jsme kvalitní výkon. Je pozitivní, že jsme za stavu 0:2 deset minut před koncem byli schopni zápas srovnat a jít do prodloužení. Tam jsme měli nějaké šance, ale nedali jsme a soupeř nás potrestal vítězným gólem,“ popsal zápas trenér Moták. „Bod po dnešku je dobrý, ale prohráli jsme, proto máme co zlepšit do dalšího víkendu,“ pokračoval Roman.

Hokejisté prohráli, ale fanoušci byli po celé utkání jasně hlasitější, a to dokonce bez bubnu, který zůstal v třinecké WERK Aréně. Fanoušci byli skvělí. Jsme vděční za to, v jakém počtu nás přišli podpořit, a velmi nám to pomohlo. Bylo jich slyšet a hodně jim děkuji, zaznělo z úst Romana. I trenér Moták pěl chválou. „Je famózní, že vážili takovou cestu. Bylo je slyšet, povzbuzovali nás. Po víceméně prohraném zápase poděkovali hráčům, mají obrovské renomé,“ těšilo kouče Slezanů.

Třinecký tým čeká krátká pauza a v pátek odveta proti švédskému celku v třinecké WERK Aréně. „Podíváme se na zápas, ukážeme si věci, které jsme dělali dobře, ukážeme si i to špatné a připravíme se tak, abychom byli úspěšnější,“ slíbil Moták. Jak to vypadá s pětici marodů? „Mohli by se připojit do tréninku a možná bychom je mohli využít. Nejde o všechny, někteří jsou ještě zranění, ale já doufám, že větší část z těch pěti bude k dispozici. Každá ruka nebo tělo navíc je dobré. Když už nic jiného, tak jen zvýšit konkurenci,“ prozradil trenér čtyřnásobného mistra. Na listině marodů byli Adámek, Jaroměřský, Hrňa, Marcinko a Nestrašil.

Páteční utkání HC Oceláři Třinec – Skelleftea AIK startuje ve WERK Aréně v 17 hodin. Ve stejném čase odstartuje i nedělní utkání na ledě severoirského Belfastu Giants.