Ocelářům se proti švédským týmům v Lize mistrů dařilo. V semifinálové sezóně nechali za sebou hned tři soupeře, v další sezóně vyhráli i nad Djurgardenem, bohužel Skelleftea byla v obou zápasech nad síly třineckého týmu.

První zápas ve Švédsku vypadal lépe a nabádal k optimismu v odvetě ve WERK Aréně. Jenže Oceláři do zápasu vstoupili levou nohou, byli všude později a Švédové toho využili, když si v první třetině vytvořili dvoubrankový náskok. „Ve Švédsku jsme hráli mnohem lépe. Troufnu si číct, že jsme byli i lepší a nakonec jsme zápas dotáhli do prodloužení. Dnes jim to sedlo, nebo nám nesedlo, nevím, kde byl problém, že nám nejely nohy,“ přiznal po utkání Martin Růžička.

Oceláři ve druhé třetině sice vstřelili snižující branku Marcinkem na 1:2, ale v závěru druhé části byl rozdíl třech gólů. Naštěstí Marko Daňo vstřelil branku naděje a snížil na 2:4.

Poslední třetina byla v režii domácích hráčů. Sice inkasovali gól z hole nejlepšího obránce SHL Pudase, ale v dalším průběhu Růžička dvěma góly snížil na 4:5 a nechybělo moc a hrálo by se další prodloužení. Brankář Lindvall už další gól za svá záda nepustil. Za stavu 5:2 jsme šlapali výborně. Pomohly nám góly, které jsme dali ve třetí třetině. Takové momenty tým nakopnou, oni už pak jen bránili vítězství, přiblížil závěr Martin Růžička.

Podobně jako on viděl zápas také třinecký trenér Vladimír Országh: Byl to pro nás těžký zápas. Soupeř do zápasu vstoupil mnohem lépe, byl rychlejší, měl více šancí. Trvalo nám, než jsme se dostali do zápasu. Celý zápas jsme dotahovali, měli jsme dobré chvíle, kdy jsme se dotáhli, a pak chvíle, kdy jsme byli pod tlakem a dělali jsme zbytečné chyby. Ve třetí třetině kluci ukázali charakter, dotáhli jsme se na jeden gól, měli šance, ale na to, abychom porazili tak silného soupeře, jsme udělali velké množství chyb. Jednoduše soupeř měl svou kvalitu a zaslouženě vyhrál.“

Oceláře už v neděli čeká odveta v severoirském Belfastu, kde to nebudou mít vůbec jednoduché, už jen při pohledu na rozhodčí. K třem britským sudím přibyl rozhodčí z německé DEL, tedy ligy připomínající tvrdý kanadský hokej. „Myslím, že to rozhodčí trochu pustili. Obě dvě strany viděly, že si mohou dovolovat a pak to podle toho vypadalo. Některé hity byly až o zranění. Už mám něco odehráno i proti podobným exotickým soupeřům. Oni nemohou vyhrávat zápasy takovým tím klasickým hokejem. Musí si takto pomáhat důrazem a proti nám jim to vyšlo,“ řekl před třemi lety po prohře Liberce v Belfastu pro iDnes Libor Hudáček.

Jak to vidí Třinečtí? „Bude hodně důležité udržet nervy na uzdě. Uvidíme, jak budou reagovat. V prvním zápase nemůžeme říct, že by hráli nějak zákeřně. Snažili se hrát hokej, měli tam hokejové momenty, ale uvidíme, jaké to bude, když budou doma. My na to musíme být připraveni,“ pověděl Országh.Viděl jsem, jak hráli u nás a úplně čisté to nebylo. Asi tak hrajou, je třeba se na to připravit,“ zareagoval Růžička.

Utkání v SSE Areně v Belfastu startuje v 17 hodin a vidět jej můžete v přímém přenosu na kanálu Sport2, případně Polsat Sport Fight.