Hodiny, minuty nebo sekundy zbývají do startu nového extraligového ročníku v podání čtyřnásobného extraligového mistra. Oceláři i letos budou obhajovat mistrovský titul. Konkurence bude větší než obvykle. Do boje o Masarykův pohár se hlásí především Sparta, Pardubice, Brno a Hradec Králové. Zlobit budou také ostatní.

Oceláři půjdou do nové sezóny s novou trenérskou dvojicí Zdeněk Moták – Vladimír Országh a také s obměněným kádrem. Nově se budou prohánět po ledě WERK Arény s drakem na hrudi Jakub Jeřábek, Marek Ročák, Daniel Voženílek nebo Libor Hudáček.

Třinec se bude chtít prezentovat ofenzivnější hrou. „Chlapci si rádi hrají a hokej je hra. Zároveň nechci, abychom tady měli nějaké ofenzivní dostihy. Víme, že všechny úspěchy, všechny tituly se vyhrávají defenzivní hrou. Ať to byli Finové na mistrovství světa nebo my. Hráli jsme dobře defenzivně a skončili třetí. V minulých letech Kometa vyhrála tituly výbornou defenzívou, to samé třikrát Venca s Třincem. Ofenzíva je důležitá, ale zatím se nám nedaří střílet více branek. Doufám, že to přijde,“ přeje si trenér Zdeněk Moták.

Že v kabině nastala změna, to vnímají i samotní hráči. „Je to jiné. Venca byl určitý typ trenéra, pan Moták je zase jiný. V kabině je zase více nových hráčů, odešla spousta hráčů, kteří tady byli delší dobu, proto i chemie v kabině je jiná. Snažíme se, aby i noví pochopili, jak to tady fungovalo. V tom se nic nemění. Snažíme si držet náš standard a je úplně jedno, kdo by tady byl trenérem. Snažíme se udržet vítěznou morálku v tréninku i v zápasech,“ přiblížil kapitán týmu Petr Vrána.

Nový trenér Ocelářů naváže na práci svého předchůdce, který naučil ocelářský tým velmi dobře bránit. „Byli bychom blázni, kdybychom toto chtěli změnit. Naopak k tomu chceme přidat právě tu ofenzívu. Ofenzivní hra musí vycházet z báječné defenzívy. Musíte mít výbornou defenzívu a z toho vycházet kvalitní ofenzivní hra,“ je si vědom třinecký lodivod.

Ten bude na začátku sezóny postrádat přesilovkového snajpra Erika Hrňu. Andrej Nestrašil už by měl naskočit. „U Erika je to dlouhodobější záležitost. Oba jsou důležitým faktorem v přesilových hrách, ale snažíme se ho nahradit jinými hráči. Ačkoliv jsme v přesilovkách nebyli tolik úspěšní, věřím, že to vylepšíme,“ zaznělo z úst bývalého trenéra Vítkovic a Olomouce.

Oceláři v letním období sehráli čtyři přátelské zápasy a  čtyři souboje v rámci Ligy mistrů. Ta opět nevyšla podle očekávání, před dvojzápasem v Davosu jsou Oceláři v tabulce se čtyřmi body na třetím místě. „Mužstvo ukázalo obrovský charakter. Závěry zápasů byly z naší strany super. Tým si chtěl jít za každou cenu za vítězstvím. S tím se dobře pracuje,“ řekl Moták.

O největším vítězi přípravného období je zřejmě jasno. Mladý obránce Marek Ročák měl původně nastupovat za Frýdek-Místek, ale zůstává v Třinci. „Zranění obránců Jaroměřského a Adámka nás donutila k tomu, že nastoupil. A je to dobře, dostal příležitost osahat si chlapský hokej. V Severním Irsku dostal trochu bomby, ale když si z toho vezme ponaučení, bude to skvělá zpráva,“ pověděl trenér na adresu mladého hráče.

Hráči zpod Javorového musí před startem soutěže zapracovat na přesilovkách a vhazováních. Tyto dovednosti byly slabinou třineckého celku v nedávných zápasech Champions Hockey League. „Buly je velice důležitá součást zápasu, aby se tým držel co nejvíc na kotouči. Švédové jsou velice kvalitní v této disciplíně, Kanaďané v Belastu taktéž. Musíme na tom zapracovat,“ je si vědom Petr Vrána.

A na co se můžou fanoušci těšit v nové sezóně? Už v loňském roce byla v plánu rozlučka s duem Martin Adamský, Jiří Polanský. „Nedlužíme rozlučku jen Polanskému a Adamskému, ale chtěli jsme se rozloučit i s Lukášem Krajíčkem a Vladimírem Rothem. Chtěli jsme jim poděkovat za dlouholetou činnost v našem klubu, ale nechtěli jsme to dělat v době covidových restrikcí. Uvidíme, co ukáže polovička října a podle toho to budeme plánovat,“ přislíbil prezident klubu Ján Moder a doplnil. „Upravili jsme dresy, poslechli jsme módní kritiky a odstranili lemování čísel. Velice dobře si vedeme na sociálních sítích, kde máme velmi velkou podporu. Připravili jsme nějaké novinky v tomto směru i v aplikaci pro fanoušky. Věřím, že pokud budou v práci nebo jinde a ví, že nebudou moci na hokej, tak nabídnou své místo někomu jinému prostřednictvím naší aplikace. V zahraničí je to už běžné. Já jsem se párkrát dostal v Británii na fotbal jen kvůli tomu, že někdo nabídl své místo na internetu,“ přiznal prezident trojnásobného mistra.

Oceláři vstoupí do nového ročníku pátečním zápasem proti Českým Budějovicím. Doporučujeme přijít včas, protože před zápasem bude vytažena vzpomínková plachta s připomínkou loňské úspěšné cesty za titulem. Chybět nebude ani nový mapping. Brány WERK Arény se otevřou v 16 hodin.