Oceláři ani na čtvrtý pokus doma nevyhráli. Po šesti letech prohráli první domácí zápas s Libercem a po výhrách v Brně a v Kladně znovu vyšli bodově nízko. Severočeši potvrdili remízového krále, utkání dovedli do prodloužení, ve kterém rozhodli o svém vítězství.

Zápas měl několik klíčových momentů. Na začátku druhé desetiminutovky se Liberečtí radovali z gólu. Trefu Filippiho zrušili rozhodčí, neboť třinecká lavička spatřila během hry nedovolenou přihrávku rukou právě z rukavice střelce neuznaného gólu. „Někdo to hlásil na střídačce. Kontaktovali jsme videokouče a od něho přišlo potvrzení, že hosté hráli přihrávku rukou. Vzali jsme výzvu a byla úspěšná,“ okomentoval moment trenér Ocelářů Zdeněk Moták.

Třinecké neuznaný gól nakopl a v 15. minutě využili přesilovku. Růžička krásně našel mezi kruhy Marka Daňa, který bleskovou střelou otevřel skóre. Bohužel náskok do přestávky nevydržel, v 18. minutě stihl vyrovnat Vlach.

Oceláři vstoupili do druhé části v přesilové výhodě a po 30 sekundách bylo více než tři tisíce diváků svědky historického okamžiku. Martin Růžička docílil 300. extraligového gólu.Vážím si toho a děkuji všem, co mi k tomu pomohli od vedení, trenérů, spoluhráčů, přes všechny lidi. Na svůj první si pamatuji: Byl v přesilovce a Peter Pucher mi nahrával křižnou přihrávku, já vystřelil a nějak to tam spadlo,pověděl po zápase střelec. Který z těch tří set je nejpamátnější? Nechci říct, že všechny jsou krásné, ale každý má své kouzlo. Co si zběžně pamatuji, tak ten v sedmém semifinále proti Boleslavi. To jsem měl velkou radost,“ zavzpomínal.

Vzpomínky musely jít během zápasu stranou, vyrovnané utkání bylo brzy vyrovnané i v gólovém výčtu. Na 2:2 vyrovnal Martin Faško-Rudáš a do přestávky se šlo znovu za nerozhodného stavu.

Mnohé napadlo, že Liberec by mohl i na sedmý pokus dotáhnout zápas do nerozhodného konce po šedesáti minutách. Některé překvapil brzký nástup a třetí gól v síti Mazance. Třinecký gólman měl smůlu. Tečovaná střela z druhé vlny se odrazila od zad clonícího hráče do branky. Naštěstí Oceláři neodešli ze zápasu s prázdnou, protože v 55. minutě stačil vyrovnat Miloš Roman. Domácí měli v dalším průběhu šance na zvrácení výsledku, bohužel gólman Neužil ve svém premiérovém utkání v této sezóně počtvrté neinkasoval.

O vítězi musel rozhodnout nastavený čas. Liberečtí ostřílení z předchozích zápasů už věděli, jak s hrou tři na tři naložit, Birner našel u branky volného Melancona, který přibral druhý bod na sever Čech. Hrál se kvalitní zápas, bohužel jsme udělali některé fatální chyby, za které jsme byli potrestáni. Pomaličku tomu přestávám rozumět. Dostali jsme gól zády, takové góly padají a budou padat, ale hráčům zdůrazňujeme, že to tam stačí poslat a ono se to od něčeho odrazí. Tlak do brány není ani smůla. Když šel soupeř do vedení, vytvořili jsme si přesilové hry, ve kterých jsme byli úspěšní. Na konci normální hrací doby jsme měli poměrně dost vyložených šancí, ale musíme jít tomu naproti. Někdy za to budeme odměněni, ale dnes ještě ne,“ říkal naštvaně Zdeněk Moták. „Hrajeme šedesát minut, ale vždy máme nějaký výpadek, kdy se nám to nepodaří dohrát do konce. Jsem rád, že hráči nejsou placeni za přesčasy jako ve fabrice, jinak by nás to asi stálo hodně peněz,“ pousmál se trenér Liberce Patrik Augusta.

A co náš historický střelec? Jaký má ještě cíl? Chci vyhrávat zápasy! Chci, abychom byli úspěšní. Osobní cíl už nemám, odpověděl Martin Růžička.

Oceláře nyní čeká úterní zápas v Davosu. Tým trenéra Zdeňka Motáka udrží ve hře o postup do vyřazovacích bojů pouze vítězství. Prohra v jednom ze dvou utkání posune dál švýcarský celek.