Oceláři po reprezentační přestávce znovu zažili vítězný pocit. Nebylo to tak výrazné jako proti Kladnu, protože Sparta hodně kousala. Třinečtí si pomohli dvěma góly v závěru první třetiny a Spartu ve zbytku zápasu k vyrovnání nepustili.

Pražané přicestovali pod Javorový bez nových trenérů, což ocenili i fanoušci červenobílých, kteří to dali soupeři pěkně sežrat. Spekulovalo se o Václavovi Varaďovi, nakonec se na lavičku Sparty vrátil Miloslav Hořava. Ono je to vcelku jedno, kdo bude trenérem. Sparta má pořád výborné, kvalitní hráče. Je jedno proti komu hrajete. My jsme se připravovali jako by to byl normální zápas. S padesáti minutami můžu vyjádřit spokojenost, prozradil po zápase trenér Zdeněk Moták. Ten využil reprezentační přestávku k nácviku herních situací.

To se však neprojevilo v úvodních minutách, kdy nedokázali potrestat čtyřminutový faul Poláška na Marinčina. Naopak fauloval Voženílek, Sparta se dostala do laufu a také několika šancí, které dovedl uhasit brankář Mazanec. Po Jandusově střele pomohla třineckému brankáři branková konstrukce.

Oceláři se s přibývajícím časem zvedali, několikrát zatopili před brankářem Kovářem a v 15. minutě se i gólově prosadili. Dravecký z vhazování dostal puk na Bučka, který si připravil puk na střelu, a poté vymetl pavučinu v horním rohu branky. V hlavách nám pomholo, že nám to tam spadlo. Kluci si víc věřili a bylo to od nás výborně zvládnuté utkání,“ pochválil spoluhráče Marek Mazanec.

Slezané vedli a v 18. minutě se radovali znovu. Přesilovou hru proměnil ve druhý gól Růžička, který si počkal na křížnou přihrávku Daňa. Na přestávku šli domácí s dvougólovým náskokem.

Prostřední část dobře začali hráči v bílých dresech. Marcinko zahodil dobrou šanci, Hrehorčák ztroskotal v nájezdu na Kovářovi. Druhá polovina naopak patřila Pražanům. Nájezd Erika Thorella vychytal Mazanec, Mazancův námaz poté nevyužil Forman. Já jsem se tam zbytečně dostal pod tlak. Dlouho jsem přemýšlel, co budu dělat, chtěl jsem to dát bekovi, ten byl obsazený, chtěl jsem to dát útočníkovi, ten byl také obsazený, tak už jsem nevěděl co s tím a chtěl jsem puk přehodit přes napadající hráče a sjelo mi to. Pak už to bylo někde a musel jsem to hasit, popsal třinecký gólman.

V závěru druhé třetiny Sparta zavřela Třinec v obranné třetině a domácí měli co dělat, aby neinkasovali. Velkou šanci zahodil Sobotka. Tam mi bylo ouvej, šel jsem trochu do laktáku, ale kluci výborně zblokovali střely. Myslím, že nakonec vystřelili jen jednou, takže to nebylo tak dramatické. Sparta to motala jen kolem a ke střele se moc nedostali, takže klukům velké dík,“ vrátil se k závěru Mazanec.

Do třetí části vstoupili Oceláři s jednoznačným cílem, dotáhnout zápas do vítězného konce jednoduchou hrou. Ve 47. minutě Sobotkovu gólovou střelu zblokoval obětavým pádem do střely Jaroměřský. Sparta se dočkala v 54. minutě. Formanova střela o tyč zapadla do třinecké branky a schylovalo se k dramatu. Viděl jsem jí, to je střela, kterou bych chtěl chytat,“ sypal si popel na hlavu gólman s dvojkou na dresu. Třinečtí však v závěrečné power-play nepustili soupeře do šance a těsný náskok udrželi do závěrečné sirény.

A jak viděl vítězství nad Spartou trenér Zdeněk Moták? „Velice si vážíme vítězství, protože je to proti silnému, kvalitnímu soupeři. V první třetině jsme po naší nevyužité přesilovce hráli špatně a Sparta tam měla několik příležitostí. Spoustu hráčů nehrálo, hráli jsem tu přesilovku jen na dvě útočné pětice celé čtyři minuty a z toho pramenila naše nedůslednost. Pak jsme zlepšili přístup a hráli jsme dobrý hokej. Na můj vkus bylo na obou stranách poměrně hodně vyložených šancí. Na tom musíme ještě zadělat. První zápas po pauze je takový složitější, ale děkuji hráčům, že jsme dovedli zápas do vítězného konce,“ věnoval pár slov na adresu hráčů.

Oceláře teď čeká cesta ven, v pátek sehrajou extraligový duel v Liberci a v neděli a v úterý se znovu představí ve WERK Aréně, kde přivítají Hradec Králové a Olomouc.