To byla jízda! Oceláři doma smetli plzeňskou Škodovku a nyní se mohou těšit na hokejový svátek v základní části. O vítězství nad Západočechy rozhodl domácí, místy až exhibiční, výkon v prvních dvou třetinách.

Bez trenéra Motáka, avšak s posilou do obrany v podobě navrátilce Vladimíra Rotha, vlétli hráči s drakem na hrudi na svého soupeře. Byl to příjemný návrat. Měl jsem dlouhou pauzu bez zápasu a tréninkem hráč zápasové tempo nenabere. Cítil jsem to na sobě podle kyslíku. S dalšími zápasy to bude lepší, věří čerstvá posila. Oceláři poprvé kousli před koncem druhé minuty, kdy Roman zpoza branky našel u tyče Hrehorčáka, který se uvolnil kolem gólmana Pavláta a uklidil puk do odkryté branky.

Za další minutu a čtvrt už to bylo o dva góly. Marcinko dobře viděl rozjetého Rotha, který si dojel ke vzdálenější tyči a proměnil přihrávku slovenského spoluhráče v druhý gól. To však nebylo v první části vše. Na začátku osmé minuty našel Jeřábek před brankou Nestrašila a nejlepší nahrávač v třineckém dresu ukázal své umění i v zakončení.

V závěru první části měli Plzeňští možnost dvakrát snížit třinecký náskok. Střelu Kodýtka fantasticky chytil do lapačky brankář Kacetl a o půl minuty později stejný muž zlikvidoval Rekonenovo trestné střílení.

Třinec míval v některých zápasech problémy s koncentrací, proti Plzni tomu tak nebylo. Ve 27. minutě se prosadil v přesilové hře Chmielewski, který tečoval Marinčinovo nahození od modré čáry. První polovinu zápasu uzavřel únikem z trestné lavice Zahradníček. Třinecký obránce dostal fantastickou přihrávku od Draveckého a nadvakrát prostřelil Svobodu, který po čtvrtém gólu nahradil Pavláta v plzeňské brance.

Účet druhé třetiny uzavřel v jejím závěru Marko Daňo, který se parádně předvedl svému otci, jenž zastoupil na střídačce nemocného Zdeňka Motáka. Daňo tečoval nahození Jeřábka od modré čáry.

Závěrečná třetina už se dohrávala pouze z povinnosti. Oceláři byli lepší, ale i hosté se několikrát osmělili. V 55. minutě se dočkali čestného úspěchu, o který se postaral v přesilové hře Holešinský. To ale bylo z obou stran vše a Třinec bral zcela po zásluze tři body. „Jsme rádi za výsledek i předvedenou hru. Kluci hráli celých šedesát minut. Za stavu 3:0 nás podržel Kacetl, který vychytal dvě šance soupeře. Jsem rád, že jsme nepolevili. Škoda gólu na konci,“ mrzelo trenéra Vladimíra Országha.

Vladimír Országh si připsal při své premiéře v roli hlavního trenéra Třince tři body. Asistenta mu dělal Jozef Daňo, legenda třineckého hokeje. „Spolupráce s Jožkou byla velmi dobrá, všechny věci jsme konzultovali se Zdeňkem před zápasem. Úlohy jsme měli rozdělené, já jsem měl na starosti útočníky, Jožko obránce. Naštěstí to nebylo žádné drama a zápas jsme zdárně dotáhli do vítězného konce,“ popsal slovenský kouč.

V pátek čeká Oceláře zápas na fotbalovém stadionu v Bratislavě. „Bude to zajímavé, hodně bude záležet na počasí, především na větru. Zima by nevadila,“ přiblížil obránce Jakub Jeřábek, který má s těmito zápasy vlastní zkušenosti. „V Americe je to takové divadlo pro lidi. Já bych to tak úplně neřekl, ale když je špatné počasí, tak to má s hokejem málo společného. Člověk musí hrát jednoduše,“ upozorňuje.

Utkání začíná v 18:30 na Tehelném poli ve slovenské metropoli. Odjezd od WERK Arény proběhne ve 12 hodin, prosíme nenechávejte vše na poslední chvíli. Nezapomeňte na klubové barvy a teple se oblečte. Těšíme se na společnou jízdu.