Oceláři až na čtvrtý pokus urvali první vítězství v letošním ročníku Ligy mistrů. Stalo se tak na ledě pelikánů z Lahti, které po výborném výkonu zdolali výsledkem 3:1.

Jak už po zápase s Mnichovem sliboval trenér Moták, v neděli dal šanci mladému brankáři Švančarovi. To se projevilo i na obranné činnosti třineckého mužstva, která fungovala jako v play-off.

Třinečtí byli v první třetině horším celkem, nedisciplinovaností pouštěli soupeře do šancí, ale vynikající Švančara všechny krizové momenty zvládl na výbornou. V závěru první třetiny došlo k šarvátce u třinecké branky, po které Jeřábek krosčekoval do obličeje finského hráče. Třinecký obránce obdržel vyšší trest a Oceláři se museli úvodní tři minuty v prostřední části bránit.

Motákova družina ve druhé třetině vymyslela parádní plán, nejenže bránila, ale po pravém křídle zaútočil Voženílek a forhendovou střelou prostřelil domácího gólmana. Třinec tak vedl 1:0 a to nebylo vše. O necelých šest minut později přihrál Hudáček zpoza branky Daňovi a ten přidal druhý gól. Výbornou prostřední část završil povedenou střelou v situaci dva na jednoho Walega.

Z tříbrankové ztráty už se Lahti neprobralo. V závěrečných minutách ještě zkoušelo hru bez brankáře, ale nejlepšího hráče na ledě prostřelilo v samém závěru. Postaral se o to 14 sekund před koncem Tuukiainen, který sebral Švančarovi čisté konto.

Třinec se po vítězství ve Finsku posunul v tabulce na 17. místo a přiblížil se místům znamenajícím postup do osmifinále. V dalších dvou zápasech je čeká v říjnu cesta do norského Stavangeru a domácí zápas s dánským Aalborgem.