Čekání na první vítězství v sezóně vydrželo jen do třetího kola. Oceláři netradičně ve čtvrtek hostili na domácím ledě Liberec, kterému nedali žádnou šanci na bodový zisk. Slezané brali tři body za vítězství 4:1.

Liberec už není ten tým, který byl v minulosti dvojnásobným účastníkem třineckého finále. Přestože se do týmu vrátil trenér Filip Pešán, kvalita libereckého kádru není tak výrazná. To se projevilo i v úvodní třetině, kterou ovládli domácí. V 10. minutě se také gólově prosadili, když svůj důraz v brankovišti prokázal kapitán Petr Vrána a dorazil puk za ležícího Krále. V závěru první třetiny využil dlouhou Růžičkovu přihrávku zakončující Daňo. „Vožuch to pěkně vyhodil, já jsem to chytil na červené čáře, hodil jsem to na Růžu a ten mi to potom pěknou žabkou vrátil. Vožuch tam udělal dobrou práci, kdy nalákal hráče na sebe a já jsem se tam nějak přimotal a naštěstí to tam padlo,“ popsal svou branku Marko Daňo.

Druhá třetina už nenabídla z domácí strany takové tempo, čehož využil Liberec a v přesilové hře snížil střelou McCoshena od modré čáry. To však bylo z jejich strany vše.

Oceláři si ve třetí části pohlídali výsledek a v závěrečné power-play dvěma góly Daňa a Pánika pečetili první vítězství v extraligové sezóně. „Měli jsme v paměti, jak to vypadalo loni, ale těžkou hlavu jsme si z toho nedělali. Člověk chce vyhrávat co nejvíce zápasů a po dvou prohrách jsme si řekli, že dnes je důležitý zápas. Podle toho jsme si nastavili hlavy,“ přiznal Marko Daňo.

Byl to těžký zápas s kvalitním soupeřem. My jsme šli v první třetině do vedení a celkem jsme si to dobře hlídali. Vytvořili jsme si ještě pár brankových příležitostí, které jsme neproměnili. Ve druhé třetině jsme po vyloučeních vypadli z tempa a naše hra byla neučesaná. To se převalilo i do třetí třetiny, měli jsme příležitosti v přesilových hrách, ale další góly jsme dali až při soupeřově hře bez brankáře,“ okomentoval utkání trenér Zdeněk Moták.

První vítězství od začátku přípravy mohl slavit třinecký brankář Marek Mazanec. „Doufám, že mu to pomůže. Zasloužil si to, protože v zápasech ve Finsku nebo doma se Švýcary ho to netrefovalo. Jsem rád za jeho kvalitní výkon a přidal i to, že byl ve správnou dobu na správném místě,“ pověděl na adresu gólmana třinecký trenér.

Třinecké hráče čeká mnohem těžší souboj v neděli, kdy pod Javorový přicestuje natěšený rival z Vítkovic. Slezané mají o den více volna než soupeř. Může to hrát roli? „Neřekl bych, budeme si lízat rány, které jsme utrpěli, protože hráči schytali spoustu střel. Bude třeba na to navázat, derby bude těžký zápas,“ je si vědom trenér Moták. Utkání ve WERK Areně bude mít úvodní buly v 17 hodin. U toho nemůžete chybět.