Show s hořkosladkým koncem pro Oceláře, takové bylo nedělní 135. ocelářské derby. Třinečtí dlouho tahali za delší konec, jenže v samém závěru základní části přišli o výhru za plný počet bodů. Nakonec se museli spokojit se dvěma.

Utkání odstartovala chorea na tribunách. Zatímco Vítkovičtí vytáhli transparent se stížností na nedostatek vstupenek pro skupinku nevyvolených, z našeho kotle vyšla reakce na Stezku vedoucí k titulu. Už 10 let platí pravidlo, že když Oceláři končí sezónu, Ostravané jsou už na dovolené.

První třetina byla na ledě v režii třineckého celku. Třinečtí si vytvořili několik šancí, ale brankář Klimeš dlouho odolával. Nestačil až v závěru úvodní části na návrat vyloučeného Hrehorčáka, který dostal krásnou přihrávku od Romana a svůj únik zakončil střelou mezi betony.

Nedisciplinovanost znovu stála za nakopnutím soupeře.  Třinečtí svými fauly nabídli soupeři další dvě přesilovky. Ty rytíři nevyužili, jenže v 37. minutě střílenou přihrávku Raskoba od modré čáry usměrnil do třinecké branky Krieger a bylo vyrovnáno.

Oceláři znovu museli přidat. Aktivní hrou ve třetí třetině donutili soupeře trestuhodně chybovat. Kriegerovo vyloučení potrestal střelou o brusle vítkovického hráče Martin Růžička, který byl před zápasem oceněn za 360 asistencí.

Další gól padl po Muellerově vyhození puku na tribunu. Pánik dostal puk od Hudáčka k levé tyči a místo střely akci vyšperkoval ukázkovou přihrávkou z otočky na Vránu, který uklidil puk do prázdné branky.

WERK Arena slavila, Oceláři byli blízko vítězství, jenže závěr nezvládli. Polášek 69 sekund před koncem přestal hrát puk u mantinelu. „Bylo mi vysvětleno, že když jsou dvě minuty do konce, tak jim stačí, že se sekundu nehýbe puk a můžou za to vylučovat,“ okomentoval situaci vyloučený hráč. Následovala přesilovka pro Vítkovice, kterou hosté využili. Lakatošovu střelu dorazil za Mazance do odkryté branky. Ostravané pokračovali v power-play. Deset sekund před koncem domácí hráči srazili Muellerovu střelu do ochranné sítě a hostující lavička si oprávněně stěžovala na pozdě zastavený časomíru. Přestože k posunu času zpět nedošlo, Vítkovice získaly čas na oddech, který v závěru využili. Lakatoš dostal nabito na pravou stranu a střelou do odkryté branky vyrovnal sekundu před koncem na 3:3. „Byla to velká úleva. Mysleli jsme, že to bude takový hřebík pro soupeře. Jsme rádi za bod, ale potřebujeme jich více,“ řekl na pozápasové tiskovce Miloš Holaň, který ukončil hráčskou kariéru pod Javorovým.

O vítězi muselo rozhodnout prodloužení. V nastaveném čase prokázal své individuální schopnosti Hudáček, který zakroužil v útočném pásmu a střelou přes bránící hráče umístil puk přesně k levé tyči. Oceláři tak získali aspoň druhý bod.

„Zbytečně jsme ztratili bod, v závěru jsme to chtěli odehrát úplně jinak. Pomohlo k tomu také mé vyloučení. Sekundu před koncem jsme přišli o bod. Vítkovice jsou fyzické mužstvo, takže takové zápasy bolí, ale mně to vyhovuje. Bylo to derby, Ostravanů přijelo hodně, náš kotel předvedl parádní práci,“ těšilo po utkání smolaře Adama Poláška.

„Viděli jsme velmi dobrý zápas z obou stran, bojovný, plný soubojů, nikdo si nic nedaroval. Bylo to o tom, kdo dá ve třetí třetině ten druhý gól. My jsme ho dali, přidali jsme dokonce třetí. Za tohoto stavu si musíme zápas pohlídat. Jsme rádi za vítězství, ale bod jsme ztratili. Ponaučíme se z toho do dalších zápasů,“ slíbil trenér domácích Vladimír Országh.

Oceláři další zápas odehrají na ledě soupeře, avšak ne daleko. Už ve středu vycestují na olomoucký zimní stadion, kde můžete být i vy, pokud pocestujete s fanklubem.