Pětadvacet sezón Ocelářů v nejvyšší soutěži jsou minulostí. V pátek startuje třinecká pouť mezi elitou s číslem 26. Oceláři podruhé v řadě vstoupí do sezóny jako obhájci mistrovského titulu. Jak to nakonec dopadne? Něco už naznačil předsezónní turnaj.

Družina vedená trenérem Václavem Varaďou zvládla první ročník Generali Česká Cupu na výbornou. Turnaj nahrazující neuskutečněné play-off Oceláři završili úspěchem v posledním utkání, když v Pardubicích nedovolili soupeři srovnat tříbrankový náskok z prvního zápasu, remizovali 3:3 a mohli se radovat z celkového prvenství.

Třinečtí vstoupili do turnaje vysokým vítězstvím nad Přerovem 7:2, následovala těsná výhra nad regionálním rivalem a po třetím zápase se Zlínem byli Slezané jediným týmem ve skupině s plným počtem bodů. Oceláře nezlomily ani dvě prohry, ve Zlíně 0:4 a v Přerově 2:3 po prodloužení. Postup nakonec urvali v domácím derby. Před kamerami České televize zvítězili 6:2.

Čtvrtfinále i finále de facto rozhodl první zápas. V Hradci Třinec zvítězil 7:1, ve finále pak zdolal Pardubice 3:0. Odvety už na výsledek dvojzápasu velký vliv neměly, i když to bylo po první třetině v Pardubicích menší drama. Oceláři ukázali, že budou jedním z nejsilnějších adeptů na titul.

“Jsem rád za to, jak to dopadlo. Během letní přípravy jsme poctivě pracovali, vyzkoušeli spoustu hráčů včetně mladých třineckých nadějí. Jsem rád, že jsme to zvládli bez virózy. Mrzí mě dva semifinálové zápasy, které jsme nemohli odehrát, ale taková je situace. Poslední zápas se mi příliš nelíbil, hlavně první třetina byla slabá, málem nás stála náskok. Po přestávce jsme si něco řekli, po dvou brankách jsme hru minimálně vyrovnali a po gólu na 3:3 už domácím došel dech,” řekl po úspěšném vrcholu trenér Václav Varaďa.

Ve finále proti Pardubicím se poprvé představil domácím fanouškům útočník Detroitu Filip Zadina. Spolu s Lukášem Jaškem a Josefem Kořenářem budou v Třinci minimálně do listopadu, než začne příprava na nový ročník NHL. Tyto hráče tak budete moci vidět v třinecké WERK Aréně, do které by se za současných hygienických podmínek mělo vměstnat více než tři tisícovky fanoušků. Otázkou je, jak dlouho tato opatření vydrží, zda se ještě nezpřísní před prvním domácím duelem. Tím bude páteční derby (25. září) proti Vítkovicím.

Bohužel máme pro vás jednu nepříjemnou zprávu. Až šest klubů se rozhodlo neotevřít sektor pro fanoušky soupeře. V nejbližší době tedy nebudeme moci vycestovat do Plzně, Mladé Boleslavi, Hradce Králové, Liberce, Českých Budějovic, Pardubic, a Brna. Otazník visí nad účastí v Liberci, Olomouci a ve Zlíně. Ano hostujícím příznivcům řekli na Spartě, v Karlových Varech, Litvínově a také v našem klubu. Vítkovice řekly většině soupeřů ne, výjimku tvoří derby s Třincem. Z tohoto důvodu se neuskuteční páteční zájezd do Brna na úvodní extraligové utkání. (zdroj informace: mountfieldhk.cz)